El 6 d’agost de 2020, el BOE ha publicat el Reial decret 736/2020, que completa la transposició de la Directiva 2012/27/UE d’eficiència energètica, que obliga a comptabilitzar de manera individual els consums en edificis amb sistemes de calefacció i refrigeració central.
De què tracta aquesta nova mesura?
Els titulars dels edificis nous i existents amb instal·lacions tèrmiques centralitzades i construïts abans del 1998, que precedeixen la publicació del RITE (Reglament d’instal·lacions tèrmiques als edificis), moment a partir del qual es va establir l’obligació del repartiment de consums a tots els edificis nous, tenen l’obligació d’instal·lar comptadors individuals que mesurin el consum d’energia tèrmica de cada consumidor, sempre que sigui tècnicament viable i econòmicament rendible.
Excepcionalment, per al cas de calefacció, en els casos en què no sigui tècnicament possible l’ús de comptadors individuals, s’imposa l’obligació d’instal·lar repartidors de costos de calefacció.
El calendari de transformació publicat pel BOE preveu un escalonat en la seva posada en marxa (d’acord amb les zones climàtiques i les característiques dels habitatges); tanmateix, la data límit és l’1 de maig de 2023.
Quins en són els beneficis?
- Eficiència energètica: redueix el consum i evita el malbaratament d’energia.
- Mediambiental: Reducció d’1,05 milions de tones de CO2 anuals (dades Conaif).
- Estalvi econòmic: el client pagarà només pel que consumeixi, la qual cosa permetrà estalviar prop d’un 20-25% en el compte d’energia (dades ISTA).
- Millor informació: el client obtindrà una informació precisa, fiable, clara i puntual del seu consum energètic.
- Confort: permet al client gestionar el seu propi consum i temperatura a la llar, cosa que garanteix un confort adequat a cada família.
- Seguretat: a conseqüència de la revisió i modernització de les instal·lacions, serà possible identificar anomalies en el sistema.
- Modernitat: és el moment ideal per canviar a una energia més moderna, pràctica, de subministrament continu i menys contaminant, com el gas natural.
- Oportunitat de negoci: potencial de més d’1,5 milions de llars.
- Generació d’ocupació: col·laborarà en la creació d’entre 2.000 i 3.000 llocs de treball, directes i indirectes (dades del Govern).
Algunes particularitats del Reial decret.
Tot i que és una mesura d’impacte nacional en el cas de la calefacció centralitzada, estan exempts de l’obligació els edificis situats a les zones climàtiques, α, A i B (Illes Balears, Canàries, Almeria, Còrdova, Sevilla, Alacant…).
Si no hi ha un estalvi energètic comprovat, no s’obligarà les comunitats de propietaris a fer inversions innecessàries. N’estan exclosos els edificis en els quals la inversió no es pugui recuperar en un màxim de quatre anys. Per determinar la rendibilitat de la instal·lació, el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic posarà a disposició una guia tècnica d’aplicació que es publicarà en el Butlletí Oficial de l’Estat. Amb aquesta guia serà possible identificar si la instal·lació és factible o no.
Si la instal·lació no és viable:
- L’empresa instal·ladora/mantenidora ha d’emetre un certificat gratuït.
- Els titulars de la instal·lació han de presentar la documentació (certificat i una declaració responsable) davant de l’organisme corresponent de la seva comunitat autònoma.
Si la instal·lació sí que és viable:
- Els titulars de la instal·lació han de sol·licitar a un instal·lador autoritzat un pressupost com a mínim, en el qual han de constar algunes informacions tècniques i econòmiques.
- Han d’acreditar la viabilitat de la instal·lació davant de l’organisme corresponent, i una vegada acreditada, la comunitat disposa d’un termini màxim de 15 mesos per executar-la.
- En acabar els treballs de la instal·lació dels equips de comptabilització, l’empresa instal·ladora lliurarà als titulars de la instal·lació una memòria tècnica.
Els sistemes de comptabilització que ja estiguin instal·lats en la data d’entrada en vigor d’aquest Reial decret hauran de permetre fer lectures remotes o ser substituïts per altres sistemes que sí que ho permetin, abans de l’1 de gener de 2027. Mentrestant, es podrà complir mitjançant un sistema d’autolectura periòdica per part de l’usuari final.
El Govern també ha tingut en compte altres aspectes, per aquesta raó n’estaran exemptes les instal·lacions tèrmiques que presentin inviabilitat tècnica, com per exemple sistemes de calefacció equipats amb monotubs de sèrie, ventiloconvectors, aerotermos, etc.
Encara que, des del punt de vista d’eficiència energètica i medi ambient, sembla ser una de les millors mesures aplicades en els últims temps, no es pot ignorar l’impacte econòmic que tindrà sobre diverses famílies amb rendes mínimes. En aquests casos, el Govern habilitarà una partida pressupostària per a la concessió d’ajuts a famílies vulnerables.
Altres incentius locals per promoure l’eficiència energètica.
L’Ajuntament de Madrid va obrir el dilluns 7 de setembre el termini per presentar les sol·licituds del nou Pla Rehabilita 2020, termini que durarà dos mesos.
El Rehabilita 2020 potencia l’eficiència energètica, la qual cosa inclou treballs per aïllar façanes, substituir calderes comunitàries o instal·lar cobertes verdes i punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Hi estan inclosos tots els barris de Madrid i els edificis construïts abans de 1996.
Nedgia col·labora activament perquè es compleixin els objectius del Reial decret.
Nedgia posa a la disposició dels clients diverses ofertes amb aportacions econòmiques superiors a 200 euros. És una important palanca comercial per a les empreses col·laboradores i una gran ajuda per als nous clients interessats a gaudir del gas natural. Més informació sobre les ofertes, fes clic aquí.
T’aportem alguns enllaços d’interès:
T’has quedat amb dubtes sobre aquest tema?
Contacta amb el teu gremi, tenen a la teva disposició experts en reglaments i normatives tècniques que et podran aclarir tots els dubtes.