Naturgy connecta a la seva xarxa de distribució de gas la planta de biometà BioVO de Granollers

Naturgy conecta á súa rede de distribución de gas a planta de biometano BioVO de Granollers

La instal·lació, impulsada pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera, produeix biometà a partir de la gestió de 55.000 tones de residus orgànics i de la depuració de 12 milions de m3 d’aigües residuals a l’any.

  • La planta preveu injectar anualment 4 GWh de gas renovable a la xarxa de Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, la qual cosa equival al consum de 4.800 llars, i podrà assolir fins als 27 GWh de producció.
  • És la sisena planta de biometà que la companyia connecta a la seva xarxa a Espanya i la primera a Espanya amb origen EDAR i residus.
  • Aquest projecte, que podria arribar a superar les 9.000 tn d’emissions evitades, permet a Catalunya continuar avançant significativament en la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle, la penetració d’energia renovable i l’economia circular, transformant els residus en un recurs energètic d’alt valor.

Nedgia, la distribuïdora de gas del grup Naturgy, ha començat a injectar a la seva xarxa el gas renovable procedent del projecte BioVO, que genera biometà a partir de residus orgànics i del fang extret de les aigües residuals en el municipi de Granollers (Barcelona).

El projecte BioVO està promogut pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera, i compta amb l’UTE Facsa-Transparenta com a empresa adjudicatària del disseny, l’obra i l’explotació, així com de l’explotació de l’EDAR, produirà 4 GWh a l’any de biometà, la qual cosa equival al consum de 4.800 llars, i evitarà l’emissió a l’atmosfera de 1.472 tones anuals de CO2. La planta podria incrementar aquesta xifra fins a la injecció de 27 GWh, que suposaria una reducció d’emissions de CO2 de fins a 9.700 tn.

Aquest biometà s’obté a partir de la gestió de 55.000 tones anuals de residus orgànics de la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge del Consorci per a la Gestió del Residus del Vallès Oriental. Els residus tractats s’ampliaran fins a 80.000 tones quan finalitzi la primera fase d’ampliació de la Planta de Digestió Anaeròbica i assoliran les 100.000 en una segona fase. El gas renovable també procedeix del biogàs generat a través del tractament dels fangs extrets durant els processos de depuració dels 12 milions de m3 d’aigües residuals que tracta anualment l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Granollers.

Raúl Suárez, CEO de Nedgia, va apuntar que “aquest projecte és el sisè que Nedgia connecta a la seva xarxa a Espanya i representa el paradigma de la col·laboració públic-privada per al desenvolupament dels gasos renovables”. “A Nedgia continuem avançant per aprofitar l’elevat potencial que té el nostre país, el tercer més gran d’Europa, i les oportunitats que estan sorgint a tot el territori perquè els gasos renovables contribueixin a la descarbonització”, va afegir Suárez.

Pere Rodríguez, president del Consorci del Vallès Oriental, va destacar que “creiem que la transició energètica ha d’arribar a la societat també mitjançant les actuacions liderades per les administracions públiques. BioVO és un clar exemple d’això i una clara aposta territorial en el desenvolupament de les renovables i la descarbonització. Aquesta planta ens permetrà disminuir l’empremta de carboni de les dues instal·lacions i col·laborar amb el desenvolupament de l’economia circular optimitzant l’aprofitament energètic dels recursos que generen la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge i l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals”.

Òscar Sierra, president del Consorci Besòs Tordera, va afirmar que “BioVO representa la consolidació d’un objectiu comú de dues administracions públiques de l’àmbit local cap a la neutralitat energètica dels seus processos. La conversió en BioVO del biogàs produït en ambdues instal·lacions en biometà i la seva posterior injecció a la xarxa gasista, posa a disposició dels ciutadans la possibilitat de l’ús de gas renovable directament als seus domicilis o indústries, complementant l’aprofitament energètic que aquest tipus d’instal·lacions de sanejament i tractament de residus ja realitzen, en els seus propis processos, del biogàs produït”.

Per la seva part, Francesc Roca, gerent de l’UTE Facsa-Transparenta, va manifestar que “el projecte és un exemple real d’economia circular i de col·laboració públic-privada, on ha estat imprescindible la implicació de múltiples actors per superar l’elevada complexitat, tant tècnica com administrativa, del projecte. D’altra banda, com a operadors de la depuradora aconseguim una reducció significativa de l’empremta de carboni de la mateixa, a causa de l’alta eficiència del procés”.

La contribució de Nedgia a la descarbonització del sector

Amb la posada en marxa d’aquest projecte, Nedgia garanteix la injecció en xarxa d’uns altres 4 GWh/any de biometà (que podrien incrementar-se fins als 27), contribuint així a la penetració de gas renovable a través de la seva infraestructura. La distribuïdora de gas del grup Naturgy assoleix, amb aquesta planta, la fita rellevant de sis instal·lacions de generació de biometà connectades a la seva xarxa, quatre d’elles ubicades a Catalunya, amb una capacitat d’injecció conjunta de 142 GWh/any.

La planta Elena, a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), va ser la primera en injectar a la xarxa de distribució de gas d’Espanya gas renovable procedent d’abocador. Li va seguir el projecte Biogasnalia, a Burgos, el residu del qual és d’origen agroindustrial. A Lleida, té connectada la granja Torre Santamaría, que injecta biometà amb origen de residu ramader i, a La Corunya, l’Edar de Bens, que aporta biometà procedent d’aigües residuals. Recentment, la companyia ha començat a injectar també a Els Hostalets de Pierola el biometà produït a partir dels residus urbans del dipòsit controlat de Can Mata.

Projecte BioVO

L’objectiu d’aquest projecte és la generació de biometà a través de l’aprofitament del biogàs que es genera en els processos de tractament en la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Granollers del Consorci Besòs Tordera.

La instal·lació compta amb una planta de neteja i purificació de biogàs, mitjançant la tecnologia de membranes de Bright Renewables; un gasòmetre amb capacitat per a 1.250 m3 i un mòdul d’injecció de biometà a la xarxa de Nedgia. El projecte utilitza el biogàs procedent de les instal·lacions de l’EDAR i la planta de gestió de residus orgànics procedents de la recollida selectiva, estimat ara en 661.036 Nm3/any i que podria assolir els 3,26 milions de Nm3/any.

El projecte, amb un cost previst de 2.775.000 euros, ha rebut una subvenció d’1.012.944,76 euros per part de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) en tractar-se d’una iniciativa que afavoreix una economia baixa en carboni i, per tant, un creixement sostenible. La resta va a càrrec dels dos consorcis.

Una oportunitat per a Catalunya

Catalunya és la cinquena comunitat autònoma amb més potencial de producció de biometà, més d’un 8% del total a Espanya, prou per descarbonitzar la totalitat del consum domèstic-comercial de la comunitat, i se situa en tercera posició en potencial de producció de biometà a partir de residus d’aigües residuals.

Segons un informe recent de la consultora Biovic i PWC per Sedigas, desenvolupar totalment el potencial de biometà a Catalunya implicaria construir 248 plantes, i una inversió total de 3.616 M€ entre plantes i xarxes, cosa que contribuiria significativament a la creació d’ocupació local.

En aquest sentit, es pot destacar que aquest projecte compta precisament amb el suport de Biovic, especialitzada en l’enginyeria, execució i posada en marxa de plantes de biogàs, biometà i hidrogen verd, així com en consultoria mediambiental, de valorització de residus i d’energies renovables.

Sobre Nedgia

Nedgia, distribuïdora de gas del grup Naturgy, és la companyia líder en l’activitat de distribució de gas natural a Espanya, on opera en 11 comunitats autònomes i 1.150 municipis. Disposa de més de 5,4 milions de punts de subministrament, que representen el 70% dels consumidors. El seu actiu principal són els 57.000 quilòmetres de xarxes que permeten fer arribar avui dia, de manera segura i eficient, el subministrament energètic de gas natural i de gas renovable (biometà), i també d’hidrogen en el futur. La innovació, la proximitat i l’atenció al client formen part de la seva raó de ser i caracteritzen la seva activitat. Nedgia impulsa decididament els gasos renovables i la seva incorporació a les infraestructures del sistema gasista, disposa de 6 plantes de biometà en operació injectant a la seva infraestructura de xarxes i una cartera addicional de més de 200 projectes en diferents fases de desenvolupament que li permetran incorporar nova producció d’aquest gas renovable a curt i a mitjà termini a Espanya, el tercer país amb més potencial de producció de biometà d’Europa.

Sobre el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental

El 1998 es va iniciar el procediment per aprovar i constituir el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, amb l’aprovació dels seus estatuts, a instàncies del Consell Comarcal i diversos ajuntaments de la comarca, amb la finalitat de realitzar la creació, gestió i prestació de forma unificada de serveis i activitats d’interès comú en matèria de residus, així com gestionar, mitjançant delegació expressa dels seus membres, totes aquelles activitats i serveis vinculats amb el seu objecte i finalitats, que es recollien a l’article 1 dels estatuts. El procés culmina, a la constitució del Consorci el 2 de juny de 1998 i la seva posterior inscripció en el Registre d’Entitats Locals de Catalunya.

Durant els seus 25 anys de funcionament, el Consorci ha centrat els seus esforços en la creació d’infraestructures: com la planta de digestió anaeròbica i de compostatge i la planta de transferència de residus, ambdues en procés d’ampliació i millora; la xarxa de punts nets i l’actual planta BioVO, per donar resposta a la gestió i el tractament de residus. També ha treballat en el suport a les polítiques municipals de recollida selectiva, i el finançament d’estudis que permetés el desenvolupament d’aquestes polítiques i determinés les seves necessitats. El Consorci en aquest temps ha apostat per la prevenció de residus i el foment del reciclatge amb campanyes informatives i proactives dirigides a la ciutadania i ha creat espais de debat i investigació en l’àmbit dels residus.

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental treballa per fer més eficients, sostenibles tant les seves instal·lacions com els serveis que presta, impulsant les energies renovables i l’estalvi energètic i contribuint així a la transició energètica.

Sobre el Consorci del Besòs Tordera

El Consorci Besòs Tordera és una Administració local amb naturalesa administrativa i personalitat jurídica plena, que figura inscrita en el Registre d’Ens Locals de Catalunya, estant reconeguda com a Entitat Local de l’Aigua (ELA). Està integrat per 68 ens, dels quals 64 són municipis de les comarques del Barcelonès, Moianès, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental, amb una població d’al voltant de 2.400.000 habitants. Les seves línies principals d’actuació són el sanejament en baixa (claveguerams municipals), el sanejament en alta (control d’abocaments, col·lectors, bombatges i estacions depuradores d’aigües residuals -EDAR-), la millora del medi fluvial, la innovació i la investigació, la promoció i educació ambiental -a través de la Fundació RIVUS- i el suport als ens consorciats.

Actualment gestiona 27 sistemes de sanejament, més de 300 km de col·lectors i 55 estacions de bombatge. Dels 64 municipis, 51 li han delegat les seves funcions com a administració actuant en matèria de sanejament, amb una població servida de més de 500.000 habitants i més de 5.000 establiments industrials connectats a la xarxa de sanejament. El Consorci Besòs Tordera treballa per fer més sostenibles i autosuficients les seves instal·lacions, amb la generació i aprofitament energètic del biogàs en les seves EDAR de més dimensions, convertint els residus en recursos, i amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en totes les seves plantes de tractament.

Sobre Facsa i Transparenta

Transparenta neix de l’aliança de Facsa i Calaf Grup amb l’objectiu d’implementar una nova manera de fer en la gestió del cicle integral de l’aigua a Catalunya amb una visió innovadora, orientada a la ciutadania i la sostenibilitat. Facsa, amb 150 anys d’experiència en la gestió del cicle integral de l’aigua, i Calaf Grup, d’origen català i amb una trajectòria de més de 55 anys en tota mena de projectes d’edificació, rehabilitació, obra civil i obres vinculades al cicle de l’aigua, creen un tàndem estratègic únic al sector, que dota a Transparenta d’una gran experiència, un profund coneixement del territori i una solvència tècnica.

Compartir